Αντιφών, Περί του Ηρώδου φόνου

Αντιφών, Περί του Ηρώδου φόνου. Η υπόθεση του λόγου


Ο Έλος (Ευξίθεος)1 από τη Μυτιλήνη ξεκίνησε με πλοίο μαζί με τον Ηρώδη από την Αθήνα για να πάνε στην Αίνο της Θράκης. Λόγω κακοκαιρίας και επειδή το πλοίο ήταν αστέγαστο κατέφυγαν σε έναν όρμο κοντά στη Μήθυμνα και εκεί μετέβησαν σε εστεγασμένο πλοίο. Ο Ηρώδης το βράδυ εξήλθε από το πλοίο και δεν γύρισε ξανά. Την ημέρα, παρόλο που ερεύνησαν όλη την περιοχή, αυτός δεν βρέθηκε.
Οι συγγενείς του Ηρώδη κατηγόρησαν τον Έλο ως κακοποιό (κακούργον) και ως υπαίτιο φόνου, γιατί αυτός πρέπει να σκότωσε τον Ηρώδη και πιθανολογούν πως τον έδεσε με κάποιο σκοινί και πέτρα και τον έριξε στη θάλασσα.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έκανε αυτός τον φόνο. Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε μια πιθανή εκδοχή, στο γεγονός δηλαδή ότι βρίσκονταν μαζί στο ίδιο πλοίο.


1. 1. Ως Ευξίθεος αναφέρεται στον σχολιασμό της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας, λήμμα Αντιφών. Αντιθέτως στην υπόθεση του Io. Georgius Baiterus et Hermannus Sauppius, Oratores Attici, Turici, Impensis S. Hoehrii, 1839-1843, ο κατηγορούμενος λέγεται Έλος